plain-logo-white

Υπηρεσίες

Βιοψίες και ιστολογικές εξετάσεις όλων των οργάνων

όπως: δέρματος, μαστού, στοματικής κοιλότητας, λάρυγγα, βρόγχων, πνεύμονα, οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, παχέος εντέρου, πρωκτού, ήπατος, χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, νεφρού, ουρητήρα, ουροδόχου κύστης, ουρήθρας, όρχεος, προστάτη, ωοθηκών, ενδομητρίου, τραχήλου μήτρας, αιδοίου, μαλακών μορίων, λεμφαδένων, οστών, θυρεοειδή, παραθυρεοειδών, επινεφριδίων, υπόφυσης, εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού, κλπ.

Η διαδικασία της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί επεξεργασία των ιστών με διάφορα υγρά διαλύματα (φορμόλη, οινόπνευμα, ξυλόλη, παραφίνη), κοπή με ειδικό όργανο (μικροτόμος) σε λεπτές τομές και χρώση. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνήθως 24 έως 48 ώρες.

Ταχείες βιοψίες

Συμβουλευτική γνωμοδότηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όπου ο Παθολογοανατόμος καλείται μέσα σε λίγα λεπτά να δώσει μία πρώτη (αλλά όχι οριστική) διάγνωση σχετικά με τη φύση κάποιου όγκου (καλοήθης ή κακοήθης) ή να αποφανθεί για τα χείλη εκτομής ενός όγκου. Ακόμη με την ταχεία βιοψία μπορεί να δοθεί μία πρώτη εκτίμηση για την παρουσία μεταστατικής νόσου σε λεμφαδένες.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχεία βιοψία ακολουθείται από κανονική ιστολογική εξέταση, όπου και δίδεται η τελική (οριστική) διάγνωση.

Νεκροτομές εμβρύων

Νεκροψία και νεκροτομή εμβρύων όλων των ηλικιών, προς αναζήτηση της αιτίας του ενδομητρίου θανάτου και την αναζήτηση και ταυτοποίηση παρουσίας συγγενών ανωμαλίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνεξετάζονται ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος και οι εμβρυϊκές μεμβράνες.

Η διεκπεραίωση μίας νεκροτομής εμβρύου συνήθως απαιτεί δύο εβδομάδες.

Ιστοχημικές χρώσεις

Χρώσεις που βασίζονται σε απλές χημικές ιδιότητες των ιστών, όπως οι χρώσεις PAS/διαστάση και Αlcian Blue που βάφουν βλέννες, PAS που βάφει μύκητες και γλυκονόνο, Giemsa που αναδεικνύει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, Gomori για δικτυωτες ίνες, Verhoeff για ελαστικές ίνες, Perl για αιμοσιδηρίνη, κλπ.

Ανοσοϊστοχημικές χρώσεις

Με τις χρώσεις αυτές ανιχνεύονται κυτταρικές πρωτεΐνες με την χρήση ειδικών αντισωμάτων. Η ανοσοϊστοχημεία απαιτείται ως πρόσθετη μέθοδος για την τεκμηρίωση μίας ιστολογικής διάγνωσης στις εξής περιπτώσεις:
α) για την διάκριση μεταξύ ενός in situ και ενός διηθητικού καρκινώματος
β) για την τυποποίηση ενός κακοήθους όγκου, όπως για παράδειγμα απαιτείται σε λεμφώματα, όγκους μαλακών μορίων (σαρκώματα), νευροενδοκρινικούς όγκους, κλπ.
γ) για την διερεύνηση του οργάνου προέλευσης ενός μεταστατικού όγκου
δ) για την ανίχνευση μικρομεταστάσεων σε λεμφαδένες.

Η ανοσοϊστοχημεία τα τελευταία χρόνια επίσης αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών, δεικτών δηλαδή που προβλέπουν την ανταπόκριση ενός όγκου σε στοχεύουσες θεραπείες, όπως για παράδειγμα απαιτείται στον καρκίνο του μαστού (ορμονικοί υποδοχείς, ΗΕR2) και του στομάχου (HER2). Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο ογκολόγος στη συνέχεια αποφασίζει το είδος της θεραπείας που είναι κατάλληλο για τον ασθενή.

Δεύτερη γνώμη

Πολλές φορές οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους επιθυμούν μία δεύτερη γνώμη, πέραν της αρχικής ιστολογικής εξέτασης, ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα που έχουν λάβει. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να επανεξετασθεί το υλικό που εξετάσθηκε στο πρώτο εργαστήριο (πλακίδια με ιστολογικές τομές και κύβοι παραφίνης). Ο ενδιαφερόμενος αιτείται το υλικό με ειδικό έντυπο που υπογράφει.
Το εργαστήριο μας με την εμπειρία και τις πιστοποιήσεις που διαθέτει, παρέχει τη δυνατότητα δεύτερης γνώμης σε ιστολογικές εξετάσεις, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό, τον ασθενή ή τους συγγενείς του.

Moριακοί Βιοδείκτες

Σε σύμπραξη με το Παθολογοανατομικό εργαστήριο “ΙΣΤΟΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΕ”, ο ΙΣΤΟΤΥΠΟΣ ΙΚΕ εισέρχεται στον τομέα των καρκινικών μοριακών βιοδεικτών, με την πλατφόρμα IDYLLA του Βελγικού οίκου BIOCARTIS. Είναι μία καινοτόμος RT-PCR μέθοδος για εξατομικευμένη, υψηλής ακρίβειας διάγνωση, που συνδυάζει τα εξής χαρακτηριστικά:
– Κασέτα μίας χρήσης όπου τοποθετείται το δείγμα (τομή παραφίνης ή αίμα) ενός και μόνον ασθενούς (δεν απαιτεί την συλλογή πολλών δειγμάτων).
– Ταχύτατος χρόνος διεκπεραίωσης: 2 έως 2,5 ώρες για την λήψη αποτελέσματος, την ίδια μέρα που αιτείται η εξέταση από τον Ογκολόγο.
– Mεγάλη ευαισθησία: Απαιτεί μόλις 10% καρκινικά κύτταρα σε τομή παραφίνης. Μπορεί και δίνει αποτέλεσμα σε περιπτώσεις αποτυχίας του NGS.
– Υψηλή αξιοπιστία, συγκρίσιμη με τις μεθόδους NGS αναφοράς.
– Έχει μηδενικό κίνδυνο επιμόλυνσης από άλλα δείγματα, γιατί είναι κλειστό σύστημα ενός και μόνον βήματος από τον χρήστη.
– Eίναι πλήρως αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι προσφερόμενες εξετάσεις αυτή την στιγμή περιλαμβάνουν:

1. Καρκίνος του Πνεύμονα:
– EGFR: ανιχνέυει 51 μεταλλάξεις σε τομές παραφίνης.

2. Καρκίνος Παχέος εντέρου:
– ΚRAS: ανιχνεύει 21 μεταλλάξεις στο πλάσμα (υγρή βιοψία) και σε τομές παραφίνης.
– NRAS/BRAF: ανιχνεύει 18 μεταλλάξεις του NRAS και 5 του BRAF στο πλάσμα (υγρή βιοψία) και σε τομές παραφίνης.
– MSI: ανιχνεύει 7 μονομορφικούς βιοδείκτες σε τομές παραφίνης.

3. Mελάνωμα:
– BRAF: ανιχνεύει 7 μεταλλάξεις στο κωδικόνιο 600 σε τομές παραφίνης.

Μέσα στο 2020 αναμένονται για χρήση στην πλατφόρμα IDYLLA, το Oncotype DX για τον καρκίνο του μαστού, το Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη και όλα τα κλινικά επικυρωμένα fusion genes για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Σύντομα σκοπεύουμε να καλύψουμε τις εξετάσεις για όλους τους απαραίτητους κλινικά μοριακούς βιοδείκτες, εισάγοντας σταδιακά και άλλες τεχνολογίες, πέραν της πλατφόρμας ΙDYLLA.